ساختار سازمانی چیست؟

ساختار سازمانی، ساختاری است که در آن مأموریت سازمان به اجزا و تقسیمات مشخص و مدون تقسیم بندی ، و روابط رسمی و تعریف شده ای بین آنها معین می شود . تغییر در استراتژی سازمان اغلب ایجاب می کند ساختار رسمی سازمان به دو علت عمده تغییر کند . اول این که ساختار سازمانی در شکل گیری اهداف و خط مشی مؤثر است . به طور مثال ، هدفها و خط مشی ها زمانی بر مبنای محصول یا خدمات خاص اعلام می شود که ساختار سازمان بر حسب نوع محصول یا خدمت سازماندهی شده باشد . بنابراین یک ارتباط دو جانبه بین استراتژی و ساختار سازمانی برقرار است . دوم این که ساختار سازمانی در چگونگی تخصیص منابع مؤثر است. بنابراین در مدیریت منابع انسانی ، نوع ساختار سازمانی در مدیریت منابع انسانی کاملا تعیین کننده است . در مورد این که آیا ساختار سازمانی باید از استراتژی تبعیت کند یا بر عکس ، در چهارچوب دو مکتب مدیریت استراتژیک که قبلاً به آنها اشاره شده ، دیدگاه ها متفاوت است. ولی آنچه حائز اهمیت است ، تحقق هدفها و مأموریت است که در استراتژی ها مطرح می شود و طبعاً در این راستا ، سازمان وسیله است نه هدف ، مگر اینکه ایجاد سازمان ، خود جزء هدف ها باشد . 

طراحی و تحلیل ساختار سازمانی-رسا
طراحی چارت سازمانی رسا

داشتن ساختار سازمانی چه مزایایی دارد؟​

  • تصمیم‌گیری سریع‌تر
  • ارتباطات بهتر
  • کاهش تعارض میان کارکنان
  • افزایش بهره‌وری
  • مدیریت بهتر شعبه‌ها و واحدهای سازمان
  • بهبود عملکرد کارکنان
  • حذف کارهای تکراری
  • ارتباطات بهتر

طراحی و تدوین ساختار سازمانی

ممکن است ساختاری برای یک سازمان مناسب و برای سازمان دیگر که در محیط جغرافیایی دیگری قرار گرفته ، نامناسب باشد . با این وصف معمولاً صنایع مشابه از لحاظ سازمان دهی تا حد زیادی از تجربیات یکی دیگر استفاده می کنند و سعی می شود از لحاظ ساختاری ، از سازمانی که نقش رهبری یک گروه صنعتی را دارد تبعیت شود . به طور مثال شرکت هایی که کالاهای مصرفی تولید می کنند معمولا ساختارهای بخشی ، بر حسب کالا یا منطقه جغرافیایی را انتخاب می کنند . همچنین اندازه و وسعت سازمان در نوع سازمان دهی نقش دارد . مثلاً شرکت های کوچک معمولاً ساختار وظیفه ای ( Functional ) ، شرکت های متوسط معمولاً بخشی و شرکتهای بزرگ معمولاً ساختار واحد استراتژیک ( SBU ) یا ماتریسی را بر می گزینند . 

ساختار سازمانی

باید توجه شود که به همان نسبت که سازمان رشد می کند و در آن بخش های متعدد ایجاد می شود ( طبق الگوی دوره عمر سازمان ) و مأموریت های آن تغییر می یابد ، ساختار سازمانی آن نیز لازم است تغییر کند . قرار دادن چند بخش که از نظر ماهیت کاری و جغرافیایی تجانس دارند در کنار یکدیگر ، ایجاد واحدهایی با شخصیت حقیقی یا حقوقی مستقل یا به عبارت دیگر تقسیم سازمان – های بزرگ به واحدهای کوچک تر ( SBU ) ، علاوه بر آثار اقتصادی ، در تعدیل منابع انسانی سازمانها آثار کاملا مشخصی بر جای می گذارد . علاوه بر اندازه و حجم سازمانها ، عوامل برون سازمانی و درون سازمانی ، عوامل متعدد دیگری نیز در شکل گیری ساختار رسمی سازمان تأثیر می گذارد ، و معمولا برای جلوگیری از تغییرات مکرر که باعث هرج و مرج سازمانی و بلاتکلیفی در افراد سازمان می گردد ، فقط عوامل کلیدی و غیر قابل اجتناب باید مورد توجه قرار گیرد . ( Divisional )

مشتریان رسا در ساختار سازمانی

به زودی با شما تماس خواهیم گرفت

درباره ما

گروه مهندسین مشاور رسا (شرکت راهبران سیستم آتیه) در سال 1386 با اعتقاد به اصل مشتری‌مداری، توسط آقای دکتر امیر شکاری و با پشتوانه علمی کارشناسان خبره دانشگاهی و صنعتی، با هدف ارائه خدمات در زمینه بهبود عملکرد سازمان‌ها، بنیان‌گذاری شد. این مجموعه در راستای ارائه خدمات تخصصی و آموزشی به سازمان‌های صنعتی و خدماتی، تا کنون موفق به اجرای قریب به 250 پروژه‌ در سیستم‌های مدیریت کیفیت و بهبود عملکرد در سطح ملی و بین‌المللی و برگزاری بیش از 200000 نفر ساعت دوره‌ی آموزشی مرتبط گردیده است.

راه های ارتباطی

آدرس:

تهران – خیابان سهروردی شمالی کوچه مهاجر پلاک ۳۴واحد ۱

کدپستی: 1555813515

تلفن:  86045213۸۸۵۱۷۲۶۸

 

دنبال کنید

ایمیل: [email protected]