طراحی و تحلیل ساختار سازمانی در یک نگاه:

طراحی و تحلیل ساختار سازمانی راهی برای اجرای برنامه استراتژیک و دستیابی به اهداف سازمان شماست.
طراحی مجدد ساختار سازمانی همواره با پیشرفت چشم‌گیر از نظر کیفیت، رضایت مشتری و بهبود خدمات به مشتریان، جابجایی و غیبت کمتر کارکنان، افزایش بهره‌وری و غیره همراه است. طراحی سازمانی در انواع سازمان‌ها صرف نظر از اندازه و تجارت مفید است. نوع این‌که چقدر زمان برای طراحی مجدد هر سازمانی نیاز است به اندازه، ساختار، ماهیت کسب و کار و منابع موجود آن بستگی دارد. طراحی مجدد سازمان‌های بزرگ با ساختار پیچیده‌ زمان و منابع زیادی می‌طلبد اما سازمان‌های کوچک را می‌توان در زمان بسیار کمتری با منابع کمتر طراحی و تحلیل کرد.

طراحی و تحلیل ساختار سازمانی/رسا

تمایز رسا در طراحی و تحلیل ساختار سازمانی

  1.  اضافه کردن فرآیند خارج از محدوده فکر کردن به سازمان‌ها با ایجاد تغییر نگرش نسبت به استراتژی‌ها و نبایدها و با در نظر گرفتن نگاه به پیشرفت‌های ایدئولوژیک و تکنولوژیک.
    از آنجایی که شرکت رسا با شناخت اهداف و منابع، در راستای برنامه ریزی کوتاه‌مدت و استراتژیک متمرکز و واقع‌بینانه‌تر قدم برمی‌دارد و چنین برنامه‌ریزی حاوی مضامینی است که اجازه می‌دهد تغییرات در جهت درست انجام شود. از جمله این تغییرات گسترش و انقباض امکانات، عملیات و فعالیت‌هاست. در یک ساختار سازمانی خوب، تعارضات بین افراد بر سر حوزه قضایی به حداقل می‌رسد: از آنجایی که هر فرد برای انجام کار خاصی محول می‌شود، مسئولیت انجام آن کار صرفاً بر عهده اوست. منجر به قابلیت ردیابی نتایج می‌شود و وابستگی متقابل کاری آن کار خاص به حداقل می‌رسد و یا در راستای کاهش هزینه‌ها برون‌سپاری می‌شود. این قدم بزرگی برای رسیدن به یک فونداسیون عالی برای سازمان است که فقط با کمک گروه مهندسان رسا برای شکا امکان‌پذیر است.
  2.  تجربه‌ی ۱۴ ساله در ساختار سازمانی متنوع، خصوصی و دولتی، بزرگ و کوچک.با توجه به این‌که تجربیات شرکت رسا در سطوح مختلف بوده است؛ منجر به شناخت ما از انواع ساختار و سازمان شده است. این تجربیات باعث شده تا گروه متخصصین شرکت رسا نسبت به سلسه مراتب سازمان‌های کوچک و بزرگ آشنایی کافی داشته باشند و بتوانند جایگاه هر فرد را در هر زمان معینی در سلسله مراتب مشخص کنند. و علاوه بر این با توصیف صلاحیت‌ها و وظایف، مراحل ترفیع و … را با وضوح بیشتری مشخص کند. این امر نیز به مدیریت در تخصیص دستمزد و حقوق کارکنان کمک کند. کمک به درک افزایش سالانه حقوق و دستمزد منصفانه، به مدیریت و اجرای سیاست‌های جبران خسارت یاری می‌رساند.
  3.  طراحی ساختار سازمانی با درک فرآیندها و نقش: این سیستم دارای یک سیستم داخلی «چک و تعادل» است به‌طوری که پیشرفت در جهت دستیابی به اهداف در طول مسیر ارزیابی می‌شود تا بتوان هرگونه تعدیل مورد نیاز را انجام داد و هر تصمیم جدیدی را که لازم است اتخاذ کرد. این همپوشانی و تکرار کار را از بین می‌برد. تکرار زمانی وجود دارد که توزیع کار به وضوح شناسایی نشده باشد و کار به صورت تصادفی و بی‌نظم انجام شود. از آنجایی که یک ساختار سازمانی خوب مستلزم آن است که وظایف به وضوح تعریف و تعیین شود، چنین کارهای تکراری حذف می‌شود. از آن‌جایی که شرکت رسا با کسب تجربیات گوناگون در سازمان‌های مختلف، مهندسین خبره‌ای را آموزش داده است و انجام این تغییرات در سازمان باید با کمترین ضریب خطا ایجاد شوند، شرکت رسا گزینه‌ی مورد اعتمادی برای شماست.
طراحی و تحلیل ساختار سازمانی/رسا

طراحی و تحلیل ساختار سازمانی

آیا بهره‌وری کلی شرکت شما با روند رو به رشدی روبروست؟

آیا نقش و وظایف هر یک از کارکنان مشخص و شفاف است؟

درک اصطلاح «طراحی و ساختار سازمان» به شما در شناخت اهمیت پایه و طراحی در افزایش بهره‌وری و حرکت به سمت اهداف شما، کمک می‌کند.

«طراحی سازمانی» شامل بازسازی نقش‌ها و ساختار، سطح سلسله مراتب و تغییر شرایط بر اساس نیازهای تجاری یا سازمانی‌ست. «ساختار سازمانی» نقش‌ها، سطوح سلسله مراتبی و شرایط مختلف در یک سازمان را نشان می‌دهد.

اما سازمان‌ها و شرکت‌ها با پیشه‌کردن دانش‌های قدیمی و با تصور بر این‌که حفظ ساختار قبلی سازمان هزینه‌ و انرژی کمتری می‌طلبد، به سمت طراحی و تحلیل سازمان نمی‌روند. چه بساکه هزینه برای طراحی و تحلیل سازمان، انباشت سرمایه در جهت افزایش بهره‌وری و سرعت بخشیدن به روند رو به توسعه‌ی سازمان است.

تحلیل ساختار سازمانی چیست؟

به عبارت ساده تر، «طراحی سازمانی» به طراحی و بازسازی ساختار سازمانی اشاره دارد. خود فرآیند طراحی سازمانی با هدف یافتن هر نوع عنصر معیوب یا ناکارآمد مرتبط با سیستم، ساختار سازمان، فرآیند و فرهنگ کاری سازمان است. شناسایی این عناصر منجر به اصلاح آن‌ها می‌شود تا بتوانند هدف یک سازمان را بهتر برآورده کنند.

بنابراین، طراحی سازمانی و ساختار سازمانی با یکدیگر مرتبط هستند، اما تفاوت جزئی با هم دارند. ساختار سازمانی، سازمان‌ها را به شکلی ثابت نشان می‌دهد که می‌تواند از طریق نموداری به‌عنوان «ارگانوگرام» ارائه شود. این نمودارها یا نمودارهای سازمانی تفسیر آسانی از عملکردهای مختلف سازمان‌ها و روابط آن‌ها ارائه می‌دهند. همچنین، آن‌ها سلسله مراتبی از کارکنان یعنی مدیران، رهبران، سایر اعضای تیم و سطوح نظارت را نشان می‌دهند.

در مقابل، طراحی سازمانی نمایانگر دیدگاه پویا از یک سازمان است. این بیشتر فرآیندها و روش‌هایی است که به ساختار سازمانی و تجدید ساختار برای عملکرد روان و مؤثر کمک می‌کند. طراحی سازمانی همچنین مبتنی بر مدیریت تغییر است که به موجب آن، خواسته‌های سازمانی ساختار و عملکرد خود را تغییر می‌دهند تا نیازهای پیشرفت‌های فناوری، عوامل بازار، نیازها و انتظارات مشتری و غیره را برآورده کنند. با کمک طراحی سازمانی، سیستم‌های ضعیف‌تر یک سازمان شناسایی شده و می‌توان برای تقویت آن‌ها گام‌های اصلاحی برداشت.

طراحی و تحلیل ساختار سازمانی/رسا

ساختار سازمانی چیست؟

ساختار سازمانی عبارت است از گروه‌بندی منابع در سطوح مختلف بسته به مسئولیت‌ها، قدرت و موقعیت آن‌ها. ساختار سازمانی به بخش‌های مختلف در یک شرکت کمک می‌کند تا داده‌ها را مبادله کنند، هماهنگ کنند و برای دستیابی به اهداف تجاری با یکدیگر همکاری کنند.

طراحی ساختار سازمانی توسط شرکت رسا به شما اطمینان می‌هد که کارکنان به تناسب مهارت‌های خود، پست مربوطه را به‌دست آورده‌اند. سیستم عامل مسئولیت‌پذیری و اختیار هر نقش را نشان می‌دهد. این امر هرگونه عدم قطعیت در مورد عملکرد و گزارش‌دهی وظایف را از بین می‌برد و بهره‌وری کارکنان را نیز افزایش می‌دهد.

شرکت رسا برای شما این امکان را فراهم می‌آورد  که فعالیت‌های مشابه را گروه‌بندی کنید تا بتوان بخش‌هایی را برای هر واحد شناسایی کرد. این شناسایی به ایجاد سلسله مراتب از کارکنان بر اساس وظایف کمک می‌کند.

دانش ساختار سازمانی چه مزایایی دارد؟

  • تصمیم‌گیری سریع‌تر
  • ارتباطات بهتر
  • کاهش تعارض میان کارکنان
  • افزایش بهره‌وری
  • مدیریت بهتر شعبه‌ها و واحد‌های سازمان
  • بهبود عملکرد کارکنان
  • حذف کارهای تکراری
  • ارتباطات بهتر
طراحی و تحلیل ساختار سازمانی/رسا

طراحی و تدوین ساختار سازمانی

ممکن است ساختاری برای یک سازمان مناسب و برای سازمان دیگر که در محیط جغرافیایی دیگری قرار گرفته، نامناسب باشد. با این وصف معمولاً صنایع مشابه از لحاظ سازمان‌دهی تا حد زیادی از تجربیات دیگران استفاده می‌کنند و سعی می‌شود از لحاظ ساختاری‌، از سازمانی که نقش رهبری یک گروه صنعتی را دارد تبعیت شود. به طور مثال شرکت‌هایی که کالاهای مصرفی تولید می‌کنند؛ معمولا ساختارهای بخشی را بر حسب کالا یا منطقه جغرافیایی انتخاب می‌کنند . همچنین اندازه و وسعت سازمان در نوع سازمان‌دهی نقش دارد. مثلاً شرکت‌های کوچک معمولاً ساختار وظیفه‌ای (Functional) ، شرکت‌های متوسط معمولاً ساختار بخشی و شرکت‌های بزرگ معمولاً ساختار واحد استراتژیک (SBU) یا ماتریسی را بر می‌گزینند.

ساختار سازمانی

باید توجه داشت که به همان نسبت که در سازمان بخش‌های متعددی ایجاد می‌شود، سازمان نیز رشد می‌کند و از آن رو که مأموریت‌ها و هدف‌های آن تغییر می‌کند، ساختار سازمانی آن نیز لازم است تغییر کند. کنار یکدیگر قرار دادن بخش‌هایی ک از نظر ماهیت کاری و جغرافیایی هماهنگی بیشتری دارند و از سوی دیگر ایجاد واحدهایی با شخصیت حقیقی یا حقوقی مستقل (تقسیم سازمان‌های بزرگ به کوچک

(USB))، علاوه بر آثار اقتصادی، در تعدیل منابع انسانی سازمان‌ها و شرکت‌ها تاثیر قابل توجهی می‌گذارد. علاوه بر این‌که مولفه‌هایی نظیر اندازه و حجم سازمان‌ها بر شکل‌گیری ساختار رسمی اثرگذار است، مولفه‌های دیگری شامل عوامل برون‌سازمانی و درون‌سازمانی و عوامل متعدد دیگری نیز بر شکل ساختار تاثیرگذار است. معمولا برای جلوگیری از تغییرات مکرر که منجر به هرج و مرج و بلاتکلیفی در سازمان می‌شود، بهتر است عوامل کلیدی و غیرقابل اجتناب مورد توجه قرار گیرند (Divisional).

چگونگی تحلیل ساختاز سازمانی

تجزیه و تحلیل سازمانی با بررسی عمیق ابتکارات و ساختار سازمانی در سطح بالا آغاز می‌شود، از جمله:

  • چشم انداز
  • ماموریت
  • اهداف استراتژیک
  • اهداف و معیارهای مالی
  • عملیات تجاری
  • ارزش‌های سازمانی
  • چارت سازمانی
  • فرآیند ایجاد ساختار سازمانی
  • برنامه‌ریزی برای آینده
  • بررسی سوابق
  • ساختن ساختار سازمانی
  • ایجاد تعادل بین اختیار و مسئولیت
  • بررسی ویژگی‌های و داده‌های موجود کارکنان

عناصر طراحی سازمانی:

  • مجموعه‌ای از دستورات و فرمان‌ها
  • کنترل دامنه
  • تمرکز
  • تخصص
  • رسمی‌سازی
  • دپارتمان‌سازی

انواع طراحی و ساختار سازمانی رسمی

  • ساختار و طراحی سازمانی خط
  • ساختار و طراحی سازمانی عملکردی

مشتریان رسا در ساختار سازمانی

به زودی با شما تماس خواهیم گرفت

به مشاوره نیاز دارید؟

فرم زیر را برای ما ارسال کنید

درباره ما

گروه مهندسین مشاور رسا (شرکت راهبران سیستم آتیه) در سال 1386 با اعتقاد به اصل مشتری‌مداری، توسط آقای دکتر امیر شکاری و با پشتوانه علمی کارشناسان خبره دانشگاهی و صنعتی، با هدف ارائه خدمات در زمینه بهبود عملکرد سازمان‌ها، بنیان‌گذاری شد. این مجموعه در راستای ارائه خدمات تخصصی و آموزشی به سازمان‌های صنعتی و خدماتی، تا کنون موفق به اجرای قریب به 250 پروژه‌ در سیستم‌های مدیریت کیفیت و بهبود عملکرد در سطح ملی و بین‌المللی و برگزاری بیش از 200000 نفر ساعت دوره‌ی آموزشی مرتبط گردیده است.

راه های ارتباطی

آدرس:

تهران – خیابان سهروردی شمالی کوچه مهاجر پلاک ۳۴واحد ۱

کدپستی: 1555813515

تلفن:  86045213۸۸۵۱۷۲۶۸

 

دنبال کنید

ایمیل: [email protected]