OEE شاخص اثربخشی تجهیزات:
شاخص اثربخشی کلی تجهیزات OEE حاصل ضرب سه شاخص مهم کیفیت و دسترسی و عملکرد است. در این مقاله سعی شده است در خصوص مفهوم و نحوه محاسبه و اتلافات تجهیزات با معرفی کتاب و نرم افزار و دوره آموزش OEE پرداخته شود.
شاخص اثربخشی تجهیزات (OEE) در یک نگاه:
ممکن است در تمام شغلهایی که مشغول به کار بودید، توسط مدیران ارشد بارها مورد ارزیابی قرار گرفته باشید.
معمولا این ارزیابیها در چارچوب انتقاداتی است که رئیستان به عملکرد شما وارد کردهاست؛ یا حتی تجربیات مفیدی که منجر به یادگیری بیشتر، پیشرفت و ارتقای شغلی شما شدهاست. هدف سازمان از ارزیابی کارکنان با هرسابقه و تجربه این است که متوجه شوند کارکنان به خوبی وظایف خودشان را انجام میدهند یا خیر و تا کجا برای بهبود عملکرد میشود تلاش کرد؟ شاخص اثربخشی کلی تجهیزات یا همان شاخص OEE را میتوانیم معادل ارزیابی عملکرد داراییهای فیزیکی و تجهیزات سازمان دانست.
در یک واحد تولیدی وظیفه یک تجهیز تولید همه محصول یا بخشی از آن است در اینجا شاخص OEEابزاری است برای تعیین عملکرد آن تجهیز در تولید آن محصول است.
شاخص اثربخشی کلی تجهیزات موارد زیادی در مورد کارایی فرایند تولید و اینکه تا کجا میتوان آن را بهبود بخشید، میآموزد.يك اندازه گيري کلی از تجهيزات توليدي در كارخانجات ميباشد.
OEE از متدلوژی كاهش مشكلات تجهيزات توليدي و اجراي توسعه مستمر توليد استفاده ميكند که ابتدا در جهت محدودکردن تجهیزاتی که تاثیر منفی بر تولید دارند اقدامات اصلاحی مناسبی انجام میدهد سپس در کل کارخانه بسط میدهند .
1- افزایش دسترسي به بهرهوري عملكرد، تجهيزات، و همچنين نرخ كيفي كه همگي در جهت اثربخشی بهينه و بهبود بخشيدن به توليد ميباشد.
2-توسعه فرهنگ انجام کار تیمی در راستای توسعه مدیریت عملکرد و بهرهوری
3- آموزش و توسعه مهارتهاي تعميرات اپراتورها، نگهداري و مهندسين وتكنسينها
4-كاهش دوبارهكاري و ضايعات
5- بالا بردن ظرفيت توليد كارخانه، برای بهبود توان عملياتي تجهيزات در گلوگاهها كه ميتواند نياز به افزايش تعداد تجهيزات را كم كند.
6- پرسنل تعميركار براي تعمير تجهيزات وماشين الات را کاهش دادند.
فرآیند تولید از تعامل سهگانهی نیروی انسانی، ماشین آلات و مواد شکل میگیرد؛ و محصول نهایی را برای عرضه به مشتری ارائه میکند. این فرآیند با فاکتورهای کیفیت، هزینه و تحویل بموقع، سنجیده میشود تا سازمان تولیدی به کمک آنها سودآوری و ماندگاری فرآیند را محقق و تضمین نماید. در این مسیر یکی از شاخصهای کلیدی و تجربه شده، که سه فاکتور قید شده را در بطن خود لحاظ نموده و به شکلی فراگیر، امکان پایش عملکرد تولید را فراهم میکند، شاخص اثربخشی است. عقربههای OEE نه تنها در هر مقطع از زمان، بینش روشنی از نبض تولید ارائه میدهد، بلکه در بستر زمان، بیماریهای مضمن و نهفته را واکاوی نموده، اولویتهای اقدام را روی میز شما میگذارد. به تجربه ثابت شده است که اگر در پی بهبود مستمر نباشید، افول مستمر اجتنابناپذیر است. برای بهبود مستمر سیستم تولید، نیاز به جهتگیری درست و نقشهی راه دارید. قطبنمای شما در طول این مسیر، شاخص اثربخشی است. تلاش برای پایش شاخص اثر بخشی و بهبود آن، سرمایهگذاری بسیار ارزان اما پر بازدهی است. استقرار سیستم پایش OEE با بینش تولید ناب و محوریت جریان متوازن تولید، زیرساخت مؤثری ایجاد میکند که بر بستر آن، فرآیند بهبود مستمر شکل میگیرد.
امروزه تولیدکنندگان در جستجوی راهکارهایی برای سنجش و بهبود مستمر عملکرد کارخانه، خطوط تولید و ماشین آلات، به پایش شاخص اثربخشی فراگیر تجهیزات (Overall Equipment Effectiveness – OEE) متوسل میشوند. سیستم پایش OEE مجموعهای از اقدامات و شاخصهای متعدد، از جمله زمان، هزینه و کارایی هر دستگاه در یک سازمان تولیدی است. تحقیقات نشان داده است این سیستم با ردیابی هزینهها، فرآیندها، کیفیت و سایر دادهها میتواند به شناسایی و اصلاح مشکلات در یک کارخانه تولیدی، به شکلی کاملاً تأثیرگذار کمک کند. به طور خلاصه، بسیار مهم است که همهی تجهیزات واحد تولیدی شما مفید و مطمئن کار کنند، که در این راستا، OEE شاخصی قوی جهت سنجش سلامت کلی یک سیستم تولیدی است.
از یک سو، OEE میتواند به یک شرکت کمک کند تا گلوگاهها و مشکلات عملکرد در فرآیند تولید را شناسایی کند. از سوی دیگر، تولیدکنندگان برای تصمیمگیری بهتر و افزایش بهرهوری، از تجزیه و تحلیل و هوش تجاری استفاده میکنند. امروزه در فرآیند تولید مدرن، نگرش بهرهبرداری از سیستم پایش OEE، راهبردی کلیدی است که تصمیم گیرندگان را قادر میسازد تا به جای احساسات درونی، بر اساس دادهها و آمارهای طبقهبندی شده تصمیمات بهتری بگیرند.
حال بیایید در پاسخ به این سوال که چرا امروزه سیستم پایش OEE نقشی حیاتی در صنایع تولیدی بازی میکند، نگاهی به ده دلیل عمده بیندازیم:
تولیدکنندگان باید سیستمهای پایش OEE را به عنوان یک پیشنیاز کلیدی برای رشد و موفقیت کسب و کار خود بپذیرند. این سیستم، واحدهای تولیدی را قادر میسازد تا با پایش مستمر بر ماشینآلات و فرآیندها، بینش عمیقتری در مورد کیفیت خطوط تولید به دست آورده؛ و از دادههای قابل اتکا برای تصمیمگیری آگاهانه در مورد چگونگی بهبود عملکرد تولید استفاده کنند.
هولدینگ رسا با بهرهگیری از تیمی متخصص و با تجربه در حوزه مدیریت تولید، میتواند به شما در بهینهسازی فرآیند تولید و دستیابی به معیارهای برتر کارخانه کمک کند. با ما تماس بگیرید. ما به شما کمک میکنیم تا با راهانداری یک سیستم پایش OEE کارا، امکان پایش بر کلیه خطوط تولید و فرآیندهای کسب و کار را فراهم کنیم و راهکارهایی در مسیر رشد و سودآوری برایتان فراهم کنیم.
متدولوژی:
مراحل کلی پیادهسازی:
گروه مهندسین مشاور رسا (شرکت راهبران سیستم آتیه) در سال 1386 با اعتقاد به اصل مشتریمداری، توسط آقای دکتر امیر شکاری و با پشتوانه علمی کارشناسان خبره دانشگاهی و صنعتی، با هدف ارائه خدمات در زمینه بهبود عملکرد سازمانها، بنیانگذاری شد. این مجموعه در راستای ارائه خدمات تخصصی و آموزشی به سازمانهای صنعتی و خدماتی، تا کنون موفق به اجرای قریب به 250 پروژه در سیستمهای مدیریت کیفیت و بهبود عملکرد در سطح ملی و بینالمللی و برگزاری بیش از 200000 نفر ساعت دورهی آموزشی مرتبط گردیده است.
آدرس:
تهران – خیابان سهروردی شمالی کوچه مهاجر پلاک ۳۴واحد ۱
کدپستی: 1555813515
تلفن: 86045213–۸۸۵۱۷۲۶۸