مدیریت دانش در یک نگاه

مدیریت دانش قدمی در راستای حفظ سازمان. شرکت رسا با بهره‌گیری از علم بهترین متخصصان حوزه (KM)  به شما در رسیدن به حد اعلای کارآیی دانش و تخصصتان در سازمان کمک می‌کند.مدیریت دانش (KM) فرآیند سازماندهی، ایجاد، استفاده و به اشتراک‌گذاری دانش جمعی در یک سازمان است. مدیریت دانش موفق شامل نگهداری اطلاعات در مکانی است که دسترسی به آن آسان باشد.تنها چند ابتکار قادر به تغییر واقعی نحوه عملکرد یک سازمان هستند و مدیریت دانش یکی از آن‌هاست.

نمایش ویدیو درباره ویدئو-مدیریت-دانش-گروه-مهندسین-مشاور-رسا

تمایز رسا در مدیریت دانش (KM)

مدیریت دانش گروه مهندسان در رسا، ایجاد تحولی بزرگ و سازماندهی شما را عملی می‌کند. شرکت شما نیز مانند سایر شرکت‌های ایرانی ممکن است در اجرای مدیریت دانش صحیح دچار چالش شده باشد. با توجه به این‌که مشاوره دانش اولین پله برای یک تحول در سازمان‌هاست؛ پس هر سازمان باید حود را برای تحول دیجیتال آماده کند. مشاوران شرکت رسا شما را در پشت سر گذاشتن این چالش نیز شما را همراهی می‌کند.

تحول دیجیتال فاصله و تفاوت زیادی با مکانیزاسیون (بالا‌ترین میزان کارایی و اتوماسیون(کنترل خودکار)) دارد. در مکانیزاسیون و اتوماسیون برخی از اسناد و کارها به ماشینالات یا تجهیزاتIT  سپرده می‌شود. اما در تحول دیجیتال برخی انسان‌ها و برخی تصمیمات را‌‌ با ماشین جایگزین می‌کنند و آن کارها را به صورت دیجیتال و یا استفاده از فناورانی انجام می‌دهند. نکته‌ی بعدی در تحول دیجیتال این است که، مرزهای دیجیتالی سازمان را به سمت بیرون بازتر می‌کند و ارتباط با دنیا و سازمان‌های دیگر از طریق  فضای دیجیتالی و تراکنش‌های مالی، اطلاعاتی، دانشی و دیجیتالی اتفاق بیفتد. قبل از ایجاد بستر باید از پتانسیل سازمان در رابطه با این‌که دانش تا چه میزان در سازمان قابلیت وصول و فضاسازی در محیط دیجیتال را درد، بررسی کرد. با این رویکرد نسل جدیدی از مدیریت دانش خلق می‌شود.

مدیریت دانش شامل چهار مرحله است :
  • شناسایی دانش
  • کسب و ذخیره‌سازی دانش
  • دسته‌بندی و طبقه‌بندی دانش
  • ارائه دادن دانش و استفاده از آن و به‌روز رسانی دانش

اگر این دانش به درستی مدیریت نشود، می‌تواند جریان اطلاعات را در بخش‌ها مختل کند و منجر به کاهش بهره‌وری کارکنان و تصمیم‌گیری ضعیف شود. یک مشاوره دانش می‌تواند شما را از این دردسرها و بسیاری مشکلات دیگر نجات دهد.

از دستاوردهای مدیریت رسا، کسب تجربه‌ی فراوان در مدیریت دانش است که از این رو از دانش و تجربه‌ی کافی حهت ایجاد فرایندی بی‌نقص برای هر کدام از این مراحل، برخوردار است.

گروه متخصصان شرکت رسا، علاوه بر این چهار مرحله، الگویی متفاوت به مدیریت دانش اضافه کرده‌اند. آین الگو تعریف از ریسک‌های دانشی یا مدیریت خطر در دانش است. دانش می‌تواند دارای ریسک‌های متفاوتی در سازمان‌ها باشد. به همین دلیل مهم، شناسایی خبرگان دانشی و بالا بودن سطح بلوغ دانشی یا سطح حکمرانی دانش در سازمان‌ها از برتری شرکت رسا از سایر شرکت‌هاست؛ که وجه تمایز بزرگی در این حیطه محسوب می‌شود. علاوه بر این شرکت رسا تنها شرکت این حیطه است که علاوه بر تسلط در مشاوره دانش، از یک نرم‌افزار تخصصی در کنار مشاوره بهره می‌برد. احتمالا شما با شرکت‌های نرم‌افزاری‌ای و مشاوره روبه‌رو شده باشید که نرم‌افزارهایی برای ذخیره‌سازی و کسب دانش و مشاور نیز روش‌ها، فرآیندها و آموزش‌ را به شما پیشنهاد می‌دهند. استفاده از خدمات هر دو گروه شما را با چالش روبرو می‌کند؛ چراکه برقراری ارتباط بین دو شرکت چالش برانگیز خواهد بود.

مزایای خدمت مدیریت دانش رسا

ما در گروه مشاوره رسا با بهره‌گیری از فناوری اختصاصی، به شرکت شما در هر دو وجه می‌توانیم کمک کنیم. مدیریت دانش یکی از ابزارها و مسیرهای اصلی در بحث مدیریت استراتژی نیز است. شرکت رسا با ارائه استراتژی، در این مسیر هم می‌تواند دارای مزیت رقابتی نسبت به سایر رقبا باشد.

مدیریت دانش-رسا

نکات مهم برای پیاده سازی یک سیستم مدیریت دانش

مهندسین مشاور رسا طراحی فرایند های  سازمانی را با استاندارد(Business process modeling notation) BPMNانجام می‌دهند که منجر به ایجاد یک دارایی ارزشی برای سازمان می‌گردد تا در مکانیزاسیون و خودکار سازی فرایندها در کنار افزایش اثر بخشی بتواند کارایی را نیز بهبود بخشد. ما در شرکت رسا همه نتایج بهبود و طراحی را با این استاندارد آماده می‌کنیم. فارغ از اینکه سازمان شما چه بستر نرم‌افزاری دارد، این ارزش می‌تواند برای شما بسیار مفید باشد. زیرا با هزینه بسیار کمتری قابلیت مکانیزه‌شدن در زیرساخت‌های سازمان‌ها را دارد.

متخصصان شرکت رسا با در نظر گرفتن تمام نکات مهم برای پیاده‌سازی الگوهای دانش متناسب با نیاز هر سازمانی، راه رسیدن به اهداف را با با بهره‌گیری از تخصص و دانش هموار می‌کند. هر سازمانی با یکبار هزینه می‌تواند با استفاده از مدیریت دانش، قدم بزرگی در راستای کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری بردارد.

مدیریت دانش صرف نظر از سایر موارد استفاده، می‌تواند کارایی عملیاتی را افزایش دهد، کارمندان را توانمند کند، تجربه مشتری را بهبود بخشد و پایه‌ای برای هوش مصنوعی بسازد.

انواع مدیریت دانش

دانش یکی از با ارزش‌ترین دارایی‌های سازمان شما است. ذخیره، رشد و به اشتراک‌گذاری آن دانش برای هر شرکتی حیاتی است.

وقتی از این منظر به آن نگاه می‌کنیم، معنای مدیریت دانش شامل فرآیندی است که به شما کمک می‌کند که دانش را به‌دست آورید، سازماندهی کنید و به اشتراک بگذارید:

 

  • دانشی که نوشتن و اشتراک‌گذاری آن آسان است.
  • دانش کاربردی.
  • دانش به دست آمده از تجربه شخصی.
  • دانش ایستا که مختص یک موضوع است.
  • دانشی که بر «چگونگی» تمرکز دارد.
  • دانش ذهنی به دست آمده از تجربه فردی.
  • دانشی که مستقل از شواهد به دست آمده است.

فرآیند مدیریت دانش

در بالاترین سطح، فرآیند مدیریت دانش روشی است که در آن یک کسب‌وکار دانش را مدیریت می‌کند، از ایجاد آن گرفته تا روش‌شناسی سازمانی، تا اینکه چگونه آن را ادامه می‌دهد تا اطمینان حاصل کند که به اشتراک گذاشته می‌شود.

  • ایجاد دانش: خلق دانش با کسب دانش آغاز می‌شود. این دانش ممکن است از منابع بسیاری، از جمله کارمندان درون یک سازمان یا افراد بیرونی که برای دانش یا تخصص در یک موضوع خاص وارد شده‌اند، به دست آید. با کسب دانش، گام بعدی این است که بدانیم دانش برای چه چیزی استفاده می‌شود، چگونه به‌کار می‌رود و در کجا قابل اجرا است.
  • سازمان دانش: سپس دانش باید در یک سیستم مدیریت دانش برای استفاده در آینده ساختار یابد. این دانش نه تنها باید سازماندهی شود، بلکه باید شامل ویژگی های امنیتی نیز باشد تا در صورت نیاز، پرسنل مجاز به دانش دسترسی داشته باشند. این فرآیند سازماندهی دانش بخش مهمی از مدیریت دانش است، زیرا بدون آن، دانش به هم ریخته و ساختاری ندارد و یافتن آن را در آینده زمانی که دانش مورد نیاز است دشوار یا غیرممکن می کند.
  • به اشتراک‌گذاری دانش: فرآیند سازماندهی دانش با اشتراک دانش تکمیل می شود. این اشتراک دانش شامل همه چیز از آموزش دانش گرفته تا تبادل دانش است، جایی که دانش را می توان از طریق بحث های دانش با سایر کارکنان سازمان به دست آورد یا افزایش داد.

همه این جنبه‌ها با هم کار می‌کنند تا یک فرآیند مدیریت دانش را ایجاد کنند که همکاری و اشتراک اطلاعات را ارتقا می‌دهد.

 

مدیریت دانش-رسا

چگونه مشاوره مدیریت دانش به سازمان‌ها کمک می‌کند؟

زمانی که یک سازمان بتواند به راحتی به دانش کسب و کار دسترسی داشته باشد، به اشتراک بگذارد و به روز کند، می‌تواند بهره‌وری بیشتری داشته باشد و هزینه‌ها مقرون به‌صرفه‌تر شود. توانایی دسترسی به دانش مناسب در زمان مناسب، از طریق یک مشاوره دانش قوی، تصمیم‌گیری دقیق را اطلاع می‌دهد و همکاری و نوآوری را تحریک می‌کند.

آیا مدیریت دانش عملکرد کاری را بهبود می بخشد؟

گزارش موسسه جهانی مک کینزی نشان می‌دهد که یک مشاوره دانش قوی می‌تواند زمان جستجوی اطلاعات را تا 35 درصد کاهش دهد و بهره‌وری در سطح سازمان را 20 تا 25 درصد افزایش دهد. یافته‌های جمع‌آوری‌شده از International Data Corp نیز ارزش یک سیستم مدیریت دانش را تأیید می‌کند و نشان می‌دهد که شرکت‌های Fortune 500 سالانه 31.5 میلیارد دلار با ناتوانی در به اشتراک گذاشتن دانش ضرر می‌کنند.

همانطور که شرکت شما رشد می‌کند، نیاز به دسترسی به یک پایگاه داده قابل اعتماد دانش برای اداره موثر کسب و کار، خدمت به مشتریان و افزایش درآمد نیز افزایش می‌یابد. بدون وجود یک درخت دانش، کارکنان شما مجبور به یادگیری و یادگیری مجدد فرآیندها و اطلاعات خواهند شد. این یک عمل ناکارآمد و پرهزینه است. بعلاوه، اگر یک رهبر دانش یا کارمند قدیمی شرکت شما را ترک کند، ممکن است در معرض خطر از دست دادن این فرآیندها یا اطلاعات باشید.

مدیریت دانش-رسا

چرا مدیریت دانش مهم است؟

  • کارایی و بهره وری را افزایش می‌دهد
  • تصمیم گیری آگاهانه را امکان پذیر می‌کند.
  • اطلاعات تکراری یا قدیمی را کاهش می‌دهد.
  • از سیلوهای شرکت جلوگیری می‌کند.

چرا مدیریت دانش (KM) شکست می‌خورد؟

  1. نگه‌داشتن دانش برخی از کارمندان با ویژگی‌هایی مانند: ذخیره‌ی دانش، برای حفظ موقعیت یا سطح اهمیت خاصی، عدم علاقه یا امکانی برای اشتراک‌گذاری اطلاعات و دانش
  2. زمانی که شرکت‌ها فاقد یک منبع واحد از حقیقت باشند، کارمند مجبور است زمان زیادی را صرف جست‌وجوی پاسخ کند. به همین دلیل ممکن است به‌سادگی از جست‌و‌جو کردن دست بردارد و برای دست‌یابی سریع‌تر به اطلاعات شروع به تکیه بر همکاران کند.
  3. اطلاعات منسوخ‌ شده باشد. اگر فرآیندهای مدیریت دانش عمدتاً برای ذخیره‌سازی اسناد به جای کاربرد دانش مورد استفاده قرار گیرند، اطلاعات قدیمی افزایش می‌یابد و جستجوی پاسخ مناسب را بسیار دشوار می‌کند. در این مورد، دوباره، کارمندان به سادگی از اتکا به پایگاه دانش خودداری می‌کنند.

خدمات مهندسین مشاور رسا در حوزه مدیریت دانش

  • آموزش مدیریت دانش در سازمان‌ها
  • ارائه مدل سنجش بلوغ مدیریت دانش
  • سنجش سطح بلوغ مدیریت دانش در سازمان در حوزه های فرهنگ سازمانی، فرآیندها و زیرساخت‌ها
  • تعیین فیلدهای دانش و درخت دانش سازمان
  • تعریف اهداف و شاخص های کلیدی عملکرد مدیریت دانش
  • ترسیم نقشه راه و درخت دانش
  • طرح ریزی فرآیند مدیریت دانش بر اساس چرخه دانش
  • طرح ریزی و ارائه مکانیزم فرآیند مستندسازی دانش و تجربیات کارکنان در راستای خلق دانش

سوالات متداول مدیریت دانش

اگر سوالات شما در این بخش پاسخ داده نشده بود از طریق فرم مشاوره سوالات خود را مطرح کنید. کارشناسان ما به سرعت پاسخ شما را خواهند داد.

مدیریت دانش فرایندی است که به کمک استخراج، ایجاد، انتقال، و استفاده از دانش در سازمان‌ها و سازوکارهای مختلف انجام می‌شود. این فرایند شامل جمع‌آوری دانش، سازماندهی آن، به اشتراک گذاری، و استفاده بهینه از آن در تصمیم‌گیری‌ها و عملکرد سازمانی است.

مدیریت دانش به عنوان یک زمینه گسترده و چند وجهی، شامل ابعاد مختلفی است که هرکدام نقش مهمی در فرایند جمع‌آوری، ذخیره، انتقال، و به اشتراک گذاری دانش دارند. برخی از ابعاد مهم مدیریت دانش عبارتند از:

1- استراتژیک

2- فرهنگی

3- فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)

4- ساختاری و سازمانی

5- اقتصادی و مالی

اهداف مدیریت دانش معمولاً به ایجاد یک محیط فرهنگی و فرایندی برای جمع‌آوری، سازماندهی، به اشتراک گذاری، و بهره‌برداری از دانش در سازمان‌ها تمرکز دارند. برخی از اهداف اصلی مدیریت دانش عبارتند از: افزایش کارایی و بهره‌وری، تسهیل یادگیری سازمانی، ارتقاء ابتکار و نوآوری، کاهش از دست رفتن دانش، تسهیل اتخاذ تصمیم، افزایش ارزش سازمانی

مدیریت دانش جدید» داستان تولد «مدیریت دانش نسل دوم» است که از دیدگاه یکی از معماران اصلی آن، مارک دبلیو مک‌الروی، روایت می‌شود. بر خلاف نسل اول خود، مدیریت دانش نسل دوم به دنبال افزایش تولید دانش است، نه فقط به اشتراک گذاری دانش. در نتیجه، “مدیریت دانش جدید” دامنه کلی مدیریت دانش را گسترش می دهد تا برای اولین بار “مدیریت نوآوری” را در بر گیرد.

مدیریت دانش به سازمان‌ها کمک می‌کند تا اطلاعات و دانش کلیدی سازمان را بیابند، انتخاب کنند، سازمان‌دهی کنند، توزیع کنند و  در نهایت آن را انتقال دهند، و همچنین تضمین می‌کند که اطلاعات مربوطه به‌راحتی در دسترس و در صورت نیاز در دسترس است، دسترسی به‌موقع به داده‌ها و بینش‌های مربوطه امکان انتخاب‌های بهتر را فراهم می‌کند و منجر به بهبود تصمیم‌گیری می‌شود. .

  •  فرهنگ یادگیری سازمانی
  • استفاده از فناوری‌های مناسب:
  • تشویق به همکاری و اشتراک گذاری دانش
  • توجه به مدیریت دانش فردی
  • توسعه ساختارها و فرآیندهای مدیریت دانش
  • توجه به استراتژی و اهداف سازمانی
  • تحلیل و استخراج دانش از داده‌ها
  • پایداری و بهره‌وری

این اصول می‌توانند به عنوان راهنمایی برای طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌ها و فرآیندهای مدیریت دانش در سازمان‌ها عمل کنند.

فرایند مدیریت دانش شامل مراحل مختلفی است که از جمع‌آوری دانش تا به اشتراک گذاری و استفاده از آن در سازمان می‌پردازد. این فرایند معمولاً به صورت چرخه‌ای و پیوسته انجام می‌شود. یک مدل ساده از فرایند مدیریت دانش شامل مراحل زیر است:

1- جمع‌آوری دانش

2- سازماندهی دانش

3- به اشتراک گذاری دانش

4- استفاده از دانش

5- ارزیابی و بهبود.

این فرایند یک چرخه مدیریت دانش را تشکیل می‌دهد که به صورت پیوسته انجام می‌شود و بهبود مستمر در تولید، استفاده، و به اشتراک گذاری دانش را تضمین می‌کند.

مدیریت دانش می‌تواند یادگیری سازمانی را با ایجاد یک فرهنگ دانش‌محور، که در آن کنجکاوی و گشودن به اطلاعات جدید بخش مرکزی ساختار عملیاتی یک شرکت است، ارتقا دهد.

مدیریت دانش را می‌توان با استفاده از روش‌های مدیریت تغییر برای انتخاب پایگاه دانش، تنظیم معیارهای موفقیت و تشویق پذیرش بالا پیاده‌سازی کرد.

چرخه مدیریت دانش فرآیندی است که توسط آن دانش جمع آوری، پردازش و توزیع می‌شود.

به زودی با شما تماس خواهیم گرفت

به مشاوره نیاز دارید؟

فرم زیر را برای ما ارسال کنید

درباره ما

گروه مهندسین مشاور رسا (شرکت راهبران سیستم آتیه) در سال 1386 با اعتقاد به اصل مشتری‌مداری، توسط آقای دکتر امیر شکاری و با پشتوانه علمی کارشناسان خبره دانشگاهی و صنعتی، با هدف ارائه خدمات در زمینه بهبود عملکرد سازمان‌ها، بنیان‌گذاری شد. این مجموعه در راستای ارائه خدمات تخصصی و آموزشی به سازمان‌های صنعتی و خدماتی، تا کنون موفق به اجرای قریب به 250 پروژه‌ در سیستم‌های مدیریت کیفیت و بهبود عملکرد در سطح ملی و بین‌المللی و برگزاری بیش از 200000 نفر ساعت دوره‌ی آموزشی مرتبط گردیده است.

راه های ارتباطی

آدرس:

تهران – خیابان سهروردی شمالی کوچه مهاجر پلاک ۳۴واحد ۱

کدپستی: 1555813515

تلفن:  86045213۸۸۵۱۷۲۶۸